زندگی نامه ی فضیلتمآب محترم مولوی محمدمحق رئیس پوهنتون فاریاب
بسم الله الرحمن الرحیم
حَامِداً وَ مُصَلِّیاً وَ مُسّلِماً
زنده گی نامهی فضیلتمآب محترم مولویصاحب محمدمحق رییس عمومی پوهنتون فاریاب
مولوی محمدمحق فرزند نورمحمد، بهسال1350هجری- شمسی در قریهی دره زنگ ولسوالی گرزیوان ولایت فاریاب، در یک خانوادهی زراعتپیشه و باغدار تولد شد. در هفتسالگی پا به مکتب ابتداییهی قریه نهاد، متعلم صنف دوم بود که، افغانستان توسط قشون سرخ شوروی سابق اشغال شد و دروازهی مکتب دولتی قریه بسته شد.
مولوی محمدمحق، تعلیمات دینیرا، نخست در زادگاهش قریهی دره زنگ نزد داملاصاحب تورکمن، حاجی قاریصاحب محمدحسین، حاجی داملاصاحب غلامسخی رجاء و مولویصاحب غلاممحمد دولتآبادی فرا گرفت. به سال 1365هجری - شمسی با پیروی از سیرهی رسولالله (ص) راه پرخم و پیچ و دشوارهجرترا پیمود و در پشاور- پاکستان به هدف کسب دانش دینی رحل اقامت افگند؛ مراحل ابتداییه، متوسطه، تکمله، صغرا، موقوفعلیه و دورهی حدیثرا در مدارس دینی آنجا، فراگرفت و از محضر مبارک و پرفیض اساتید مشهوری چون: مولویصاحب عبدالرحمن تورکمن آقچهای، مولویصاحب باجوری پشاوری، شیخصاحب عبدالخالق مزاری، شیخصاحب ذکریا سمنگانی، شیخالاصول مولوی نجمالدین خیرآبادی پشاوری، مولویصاحب صنوبر رستمی پشاوری، مولویصاحب غلام محبوب تورو پشاوری، مولویصاحب نورالهادی فرزند شاه منصورصاحب (رح) پشاوری، مولویصاحب سید قریش پشاوری یارحسینی، مولویصاحب تاج محمد سواتی، دکتور شیرعلیشاه پشاوری، شیخصاحب حسنجان پشاوری، مولویصاحب یوسف سانچارکی، شیخصاحب ادریس ترنگزی پشاوری، مولویصاحب سمیعالله باجوری، مولویصاحب قاضی حمیدالله گوجرانواله پنجاب، مولویصاحب عبدالقدوس ارزگانی، مولویصاحب مدنی فرزند مولویصاحب اجمیر چهارباغی سوات، مولویصاحب فخرالاسلام اتومونزی، مولویصاحب عنایتالله برهانی ننگرهاری و اساتید دیگر کسب فیض نمود. و به همینگونه به طریقت نقشبندیه گروید و دست بیعت به پیرصاحب سباق داد و طی دوسال دروس نقشبندیه و لطایف هفتگانه را به اتمام رسانید.
مولوی محمدمحق، در زمان تحصیل به مدت سهماه برای انجام فریضهی جهاد به کشمیر هند رفت و تحت فرماندهی شبیراحمد و بلال از فرماندهان مشهور حزبالمجاهدین، در سنگر داغ مبارزه علیه نیروهای هندوهای غاصب با شجاعت و متانت رزمید و فاتحانه به آغوش مدرسه بر گشت.
مولوی محمدمحق، در زمان حاکمیت دورِ اول امارت اسلامی افغانستان به وظایف رسمی چون: آمر سیاسی قوماندانی امنیهی هرات، دلگیمشرمقیم کابل، ناظم لیلیه و مسوول مالی دارالعلومعربی کابل، استاد کورسهای عقیدتی لیسهی نادریهی کابل و مسوول نظامی قریهی دره زنگ گماشته شد و وظایف محولهرا به نحو احسن و با صداقت به فرجام رسانید.
مولوی محمدمحق، به سال 1381 با کسب درجهی عالی(ممتازی) مولوی به زادگاهش برگشت و حدود دو دهه در مسند تدریس و فتوی نشست و به تدریس طلاب و هدایت مردم مشغول شد. پیش از فتوحات به حیث مدیر دعوت و ارشاد، جلب و جذب و امربالمعروف و نهی عنالمنکر ولسوالی گرزیوان، رییسشورای فقهی و معاون شورای فقهی ایفای خدمت نمود. بعد از فتح ابتدا در بست 4 به حیث محتسب و متعاقبا بر اساس پیشنهاد مقام رهبری وزارت تحصیلات عالی - شیخصاحب ندامحمد ندیم (دامت برکاته) و حکم عالیقدر امیرالمومنین شیخالقرآن و الحدیث مولویصاحب هبتالله آخندزاده (حفظهالله)، در بست (2) به صفت رییس پوهنتون فاریاب مقررشدکه، که تا الحال این وظیفهی خطیر و مهم را با درایت کامل و با کمال امانتداری و صداقت به پیش میبرد.
مولوی محمد محق، بنابر داشتن شایستگی شخصی، ظرفیت علمی و تثبیت صداقت و تقوا؛ براساس پیشنهاد (2121) مورخ 4/5/1445 مقام وزارت تحصیلاتعالی و حکم شماره (2480) مورخ 14/5/1445 مقامعالی ریاستالوزراء در بست (1) در کرسی ریاست عمومی پوهنتون فاریاب، ارتقای مقام یافت.