تاریخچه پوهنحٔی تعلیم وتربیه
پوهنحی تعلیم و تربیه از جملهٔ پوهنحی های کلیدی موسسات تحصیلات عالی بوده که تعلیم و تربیه نسل جوان کشور به عنوان معلمان آینده و آراسته با زیور دانش نوین ، صادق، وطندوست و مسوولیت پذیر، وظیفه بس خطیر و پر مسوولیتی است که اعضای کادر علمی این پوهنحی به عهده دارند.
پوهنحی تعلیم و تربیه پوهنتون فاریاب به مثابهٔ اولین نهاد تحصیلی در سال ۱۳۵۶ هـ ش به نام موسسه عالی تربیه معلم در مرکز شهر میمنه با کمیت ۱۵۶ تن محصل ذکور و ۱۱ تن استاد، ایجاد و به فعالیت اکادمیک خود آغاز نمود.
این نهاد تحصیلی نیمه عالی که تا سال ۱۳۶۶ هـ ش به تعداد ۱۷۴۵ تن محصل را به سویهٔ ۱۴ پاس تقدیم جامعه نموده بود، بنابر ضرورت مبرم جامعه به افراد تحصیلکرده به سویهٔ لیسانس، از اثر تقاضای مردم فاریاب و توجه مقامات ذیصلاح وقت، در سال ۱۳۶۶ به انستیتوت پیداگوژی ارتقاء نمود. از انستیتوت پیداگوژی تا اخیر سال ۱۳۹۳ به تعدا ۳۵۰۰ تن محصل از رشته های کیمیا، بیولوژی، ریاضی، فزیک، تاریخ و جغرافیه، زیان و ادبیات دری و انگلیسی به سویهٔ لیسانس فارغ التحصیل گردیدند.
انستیتوت پیداگوژی در سال ۱۳۹۳ در جلسه بورد مشورتی ریاست انسجام امور اکادمیک وزارت تحصیلات عالی، به انستیتوت تحصیلات عالی فاریاب مسمی و در چوکات آن دو پوهنحی منظور گردید، که پوهنحی تعلیم و تربیه یکی از آنها بود.
اکنون پوهنحی تعلیم و تربیه از جمله بزرگترین پوهنحی های پوهنتون فاریاب میباشد. مفکوره تاسیس این پوهنحی وقتی به میان آمد که کمبود معلمان مسلکی نظر به ازدیاد روزافزون شاگردان در مکاتب متوسطه و لیسه های شهر میمنه و اولوسوالی های آن ( متناسب به تعداد جمعیت آن وقت) مورد توجه قرار گرفت. بنابر آن این پوهنحی به منظور رفع نیازمندی های متذکره تاسیس شد.
این واحد علمی و اداری که در سال ۱۳۸۳ هـ ش به پوهنحی تعلیم و تربیه ارتقا نمود. فعلا با ۴۵ تن اعضای کادر علمی با رتب علمی پوهیالی تا پوهاند و درجه تحصیلی لیسانس تا ماستر (اعم از طبقه ذکور و اناث)، به منظور آموزش کادر ها به سویه لیسانس در دو بخش روزانه و شبانه، در چوکات پوهنتون فاریاب فعالیت می نمایند.
پوهنحی تعلیم و تربیه، که قبلا دارای ساختار فزیکی مناسب و معیاری نبود، با همکاری و کمک مالی مردم ایالات متحده امریکا از طریق دفتر USAID مقیم شهر کابل، صاحب یک تعمیر دو طبقه ای شد که طی مدت سه سال به شکل پخته و اساسی اعمار و در سال ۱۳۹۰ افتتاح و به منظور استفاده و بهره برداری در اختیار این پوهنحی قرار داده شد.
تعمیر پوهنحی، که دارای ۸ واحد/ صنف درسی، ۴ واحد لابراتوار، ۳ واحد اداری و سایر ملحقات مورد ضرورت میباشد. که در تناسب با تعداد محصلان و دیپارتمنت ها، نیازمندی های آن را برآورده ساخته نمیتواند.