بیوگرافی پوهندوی دوکتور محمداسماعیل قیوم اوغلی رئیس پوهنحٔی حقوق وعلوم سیاسی

پوهندوی دوکتور محمد اسماعیل قیوم اوغلی فرزند الحاج استا عبدالقیوم نجار، در سال 1364 ه.ش در یک خانواده کسبه­کار و متنفذ در قریه بلوچ شاه نادر- منطقه سبز ولسوالی پشتونکوت ولایت فاریاب چشم به جهان گشود. موصوف از آوان طفولیت، تعلیمات دینی اعم از قرآن کریم و علوم صرف و نحو و فقه را از نزد علمایی محلی فاریاب می­گیرد. در سال 1381ه.ش، با سپری نموده امتحان سویه تعلیمی، وارد دارالعلوم ابومسلم خراسانی فاریاب گردیده در سال 1384 از صنف دوازدهم فراغت حاصل نموده و در سال 2006 م با استفاده از یک بورس تحصیلی جهت فراگیری تحصیلات عالی، عازم کشور قرغزستان گردیده و در انستیتوت دنیای تورک پوهنتون اقتصاد و سرمایه گزاری این کشور آغاز به تحصیل نموده و در سال 2011 سند لیسانس و در سال 2012 سند ماستری خویش را از رشته­ روابط بین الملل و در سال 2013- سند ماستری دومی خویش را از رشته اداره و مدیریت به نمرات کادری (با دیپلوم سرخ) کسب کرده است. دوکتور قیوم اوغلی، در مدت یک سال بطور استاد افتخاری در دیپارتمنت­ روابط بین الملل این پوهنتون تدریس نموده است.

موصوف بعد از کسب اسناد ماستری خویش، عازم شهر بشکیک پایتخت جمهوری قرغزستان گردیده بنابر درخواست سفارت افغانستان مقیم بشکیک، در بخش های امور قونسلی، اداری و مالی این سفارت (از سال 2012 الی 2015) ایفای وظیفه نموده است.

دوکتور قیوم اوغلی بنابر علایق زیادی که به ادامه تحصیلات عالی داشت، در سال 2013 جهت ادامه تحصیلات عالی دوره دوکتورا شامل پوهنتون علوم بشری بشکیک گردیده با سپری نمودن چهار سال دوره تحصیلی و تحقیقی، در ماه اکتبر 2016 کتاب تألیفی خویش را تحت عنوان "مردمان افغانستان و قرغزستان همسایه گان قدیم و دوستان جدایی ناپذیر قرن بیست و یک" به رشته تحریر در آورده و به اقبال چاپ می­رساند و در ماه دسامبر 2016 تیزست دوکتورای خویش را تحت عنوان "بررسی روابط سیاسی افغانستان و قرغزستان" دفاع نموده و در ماه مارچ سال 2017 از رشته علوم سیاسی سند دوکتورای خویش را کسب نموده است.

دوکتور قیوم اوغلی به عنوان اولین شخصی توانسته است تا در میان کشورهای افغانستان و قرغزستان کتاب تألیف نموده و ده­ها مقالات علمی-تحقیقی را در موارد سیاسی، اقتصادی و فرهنگی به رشته تحریر در آورده، جلب توجه ادارات دولتی و غیر دولتی و مطبوعات قرغزستان قرار گرفته است. بعد از چاپ کتاب و دفاعیه اثر علمی دوره دوکتورای موصوف که در روابط سیاسی، اقتصادی و فرهنگی افغانستان با قرغزستان موثر بوده، وزارت امور خارجه جمهوری قرغزستان طی مکتوب رسمی موفقیت های علمی و اکادمیک دوکتور قیوم اوغلی را تبریک و تقدیر نموده، مطالعه کتاب و اثر دوکتورای موصوف را برای کارمندان وزارت خارجه کشور اش مفید ارزیابی نموده است.

موصوف در جریان تحصیلات عالی خود فعالیتهای زیادی از قبیل: اشتراک در کنگره ها و کنفرانس های ملی و بین المللی و معرفی غنامندی های فرهنگی و علمی افغانستان؛ ایجاد روابط علمی و فرهنگی با پوهنتون­ها و دوایر دولتی کشورهای قرغزستان، ترکیه و قزاقستان، اخذ بورسیه ها و معرفی ده­ها تن محصلین افغان جهت فراگیری تحصیلات عالی دوره لیسانس و ماستری به کشورهای ترکیه، قرغزستان و قزاقستان؛ دعوت اشخاص کادر افغانی به قرغزستان جهت اشتراک در کنگره ها و سمینارهای علمی به مقصد تبادل  تجارت میان پوهنتون های دو کشور؛ ایجاد روابط فرهنگی و فعالیتهای علمی-کادری با دوایر دولتی جمهوری قرغزستان و رسیدگی به مشکلات صحی و تحصیلی محصیلین افغانی در قرغزستان، را میتوان قلم­داد کرد.

دوکتور قیوم اوغلی بعد از بازگشت به وطن در سال 1396، به رتبه علمی پوهنمل منحیث عضو کادر علمی دیپارتمنت اداری و دیپلوماسی پوهنحی حقوق و علوم سیاسی پوهنتون فاریاب منظور و آغاز به تدریس و فعالیت های اکادمیک نموده است. موصوف از آغاز تا اکنون در اجرایی وظایف مقدس خویش در سطح پوهنحی حقوق و علوم سیاسی از هیچ گونه سعی و تلاس دریغ نورزیده، همواره در امورات کاری اکادمیک پیش قدم بوده است. دوکتور قیوم اوغلی مسئولیت چندین کمیته های فرعی پوهنحی حقوق و علوم سیاسی را در عهده داشته و همچنان عضویت شورای علمی پوهنتون فاریاب را به عنوان نماینده پوهنحی حقوق و علوم سیاسی نیز کسب نموده و در تصمیم گیری های علمی و اکادمیک پوهنتون فاریاب سهم فعال داشته است.

موصوف اعتبار از ماه حوت 1397 منحیث رئیس پوهنحی حقوق و علوم سیاسی تقرر حاصل نموده است. دوکتور قیوم­اوغلی بر علاوه وظایف اصلی، در سالهای 1399-1401 مسؤلیت ریاست پوهنحی (جدیدالتآسیس) شرعیات را به دوش داشته، به عنوان مؤسس سرپرست، این پوهنحی را سروسامان داده است.

دوکتور قیوم­اوغلی بنابر فعالیتهای علمی و اداری خویش، از سویی مقامات وزارت تحصیلات عالی، ولایت فاریاب، رهبری پوهنتون فاریاب و سایر نهادهای ملی مورد تقدیر و تحسین قرار گرفته است.

پوهندوی دوکتور قیوم­اوغلی از سال 1398 بدینسو عضو فعال انجمن دوکتوران افغانستان نیز می­باشد.

موصوف در استفاده از کمپیوتر مهارت کافی دارد. بر علاوه زبان های ملی و داخلی به زبان های انگلیسی، روسی، عربی، تورکی و قرغزی آشنایی و تحریر و تکلم می نماید.

 

دوکتور قیوم اوغلی در زبان های مختلف کتاب و مقالات متعددی تحریر نموده در مجلات علمی بین المللی به نشر سپرده است که بعضی از آنها قرار ذیل میباشد:

مردمان افغانستان و قرغزستان همسایگان قدیم و دوستان جدای نا پذیر قرن 21. (کتاب) (ISBN 978-9967-9024-7-3 بشکیک 2016 ص 222).

اهمیت تدارکات امنیت مرزی افغانستان در امنیت مرز کشورهای آسیای مرکزی (مجله علمی پوهنتون دولتی قرغزستان، بشکیک ISBN 1654-5611-2012 ص 249-251).

جایگاه مشابهت های فرهنگی مردمان افغانستان و قرغزستان بر توسعه همکاریهای دو جانبه (مجله علمی پوهنتون علوم بشری بشکیک، ISBN 9967-410-59-0 شماره 2(32) 2015 ص 166-169).

گفتمان در راه ابریش: اهمیت موقعیت ترانزیتی افغانستان بر همکاریها میان کشورهای آسیایی مرکزی و جنوبی (مجله علمی پوهنتون علوم بشری بشکیک، ISBN 9967-410-59-0 شماره 2(32) (2015) ص 160-164).

رقابت کشورهای منطقه- عامل اصلی بی ثباتی در افغانستان است (مجله بین المللی سمبول علم، مسکو، ISBN 2410-700X شماره 2، 2016 ص 239-241).

اهمیت همگرایی منطقه یی در همکاریهای اقتصادی میان افغانستان و کشورهای آسیایی مرکزی (مجله بین المللی سمبول علم، مسکو، ISBN 2410-700X شماره 3، 2016 ص 192-194).

روابط سیاسی میان جمهوری اسلامی افغانستان و جمهوری قرغزستان در پسا طالبان، قرغزستان (2016).

مردمان آزاده-در قُله های کوه پامیر (مجله علمی پوهنتون علوم بشری بشکیک، ISBN 9967-410-59-0 شماره 2(32) (2015) ص 160-164).

علل بحران در جامعه، اخبار فاریاب (2011).

تحلیل سیستم سیاسی افغانستان، قرغزستان (2011) وغیره...

به پاس خدمات و فعالیت های علمی و اداری دوکتور قیوم اوغلی تقدیرنامه و تحسین نامه های زیر تفویض گردیده است:

"تقدیر نامه" از جانب هیات اداری ولسی جرگه شورای ملی ج.ا.ا. در مورد فعالیتهای اکادمیک در پوهنتون فاریاب(2018).

"تقدیر نامه درجه 3" از جانب مقام ولایت فاریاب در مورد فعالیت های اکادمیک در پوهنتون فاریاب(2018).

"لوح سپاس" از جانب سفیر کبیر ج.ا.ا. مقیم بشکیک در مورد مدت خدمات و فعالیت ها در سفارت (2017).

"تقدیرنامه" از جانب وزارت امور خارجه قرغزستان در مورد فعالیتهای اکادمیک میان دو کشور، بشکیک، (2016).

"لوح سپاس" از جانب اعضای هیأت تفتیش شورایی محترم وزیران ج.ا.ا در مورد نتیجه کاری در سفارت این کشور مقیم بشکیک (2014).

"لوح سپاس" از جانب اعضای هیأت محترم تفتیش داخلی وزارت امور خارجه ج.ا.ا. در مورد فعالیت های کاری در سفارت این کشور مقیم بشکیک (2014).